Hoe komen de grondstoffen van The Cocolatemakers naar Nederland?
Met het zeilschip Tres hombres worden de cacao(bonen) en koffiebonen vanuit het Caribisch gebied naar Amsterdam gevaren. Door weer en wind zeilen ze in 4 maanden op pure windkracht naar de haven. Daar wordt de cacao tot chocolade verwerkt. Ook dat gaat op een duurzame manier, op zonne-energie en emissie vrij. In de Dominicaanse Republiek ligt de oorsprong van de Trinitario cacao . Deze biologisch verkregen cacao maakt dat de bodem verbeterd wordt en daarmee ook het leven van de insecten en vogels. De boeren die zijn aangesloten bij de coöperatie Conacado bewaken de kwaliteit. Zij krijgen scholing en training vanuit de coöperatie.
In Nederland zijn Enver en Rodney ruim 10 jaar geleden met het maken van deze chocolade. In de Amsterdamse haven is de fabriek gevestigd, waar het altijd naar chocolade ruikt. Inmiddels werken er meerdere mensen om de idealen uit te dragen. Bij de fabriek komen ook honderden fietsers samen om de chocolade op te halen en in Nederland en Duitsland te verspreiden. Verder organiseren de importeurs workshops en bijeenkomsten waar ze meer over hun idealen en duurzame werkwijze vertellen.