Laatste nieuws

Fairtrade in de praktijk

Onder het motto ‘wij brengen fair dichtbij’ hebben we in elke maand aandacht voor een wereldburger die dankzij Fairtrade een bestaan kan opbouwen. Deze keer gaan we op de koffie bij Miriam Zelaya uit Honduras. Geen arme vrouw die een bestaan probeert op te bouwen, maar een gestudeerde vrouw die haar eigen koffieplantage heeft. En vanzelfsprekend is ze lid van een Fairtrade gecertificeerde coöperatie.

Als klein meisje is Miriam al bezeten van koffie en dan bedoelen we de teelt. Ze groeit op bij haar opa, die op een plantage werkt. Van hem leert ze de fijne kneepjes van het vak: het koffieproces, het verzorgen, de pluk en selectie en het transporteren van de koffie.  Met dank aan haar opa Napoleón Zelaya heeft de koffieteelt voor Miriam geen geheimen.

Miriam krijgt de kans om een universitaire studie te volgen, maar ergens in haar achterhoofd bleef de wens sluimeren om een klein stukje land in Marcala in Honduras te bezitten voor biologische landbouw en plattelandstoerisme. Ze wilde meer in contact met de natuur zijn, meer respect het evenwicht van Moeder Aarde én een zelfvoorzienende economie genereren. Haar droom is uitgekomen.

Haar boerderij is lid van COMSA, een coöperatie die in 2005 Fairtrade gecertificeerd is. De aangesloten boeren hebben de afgelopen jaren ervaren wat de voordelen van de coöperatie zijn. De regio waar Miriam haar boerderij heeft staan wordt bedreigd door ‘la roya’ oftewel koffieroest. Deze schimmelziekte zorgt ervoor dat de koffiestruik zijn bladeren verliest en de bessen niet volledig rijpen. Veel koffieboerderijen zijn door de ziekte geruïneerd. Dankzij de Fairtrade premie van COMSA konden Miriam  en andere koffieboeren nieuwe variëteiten koffie telen, die betere bestand zijn tegen koffieroest. Het geld wordt ook gebruikt voor cursussen hoe de boeren hun productiviteit en kwaliteit van hun koffie kunnen verbeteren.