Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Houten serveer lepels van Frida Kahlo

Wij zijn gek op Frida Kahlo. Zo hebben we al eerder een prachtige etalage gehad. Behalve die mooie kussens verkopen we nu ook die leuke serveer lepels.

Weet je het verhaal nog?

 

Het leven van de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) begint met haar jeugd in Mexico. Op haar zesde wordt ze getroffen door een kinderverlamming. Als gevolg hiervan blijft haar rechterbeen dunner en loopt ze lichtelijk kreupel. 

Haar lichamelijke gesteldheid verklaart wellicht dat ze in eerste instantie arts wilde worden. Wanneer ze op haar achttiende met de bus naar school gaat wordt deze aangereden door een tram. De gevolgen zijn vreselijk: een ijzeren staaf is het lichaam van Frida binnengedrongen. Het herstel kost haar bijna twee jaar. Deze periode brengt ze voornamelijk door in bed. Uit vervelingen begint ze te tekenen en te schilderen. Haar moeder hangt een spiegel boven haar bed zodat Frida ook zichzelf kan portretteren. Vanuit bed begint ze aan haar zeer beroemde, reeks zelfportretten.

Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Frida was gefascineerd door de dood en liet die dan ook vaak terugkomen in haar schilderijen. Tegelijkertijd had ze ook een enorme levensdrang en had het ongeluk ervoor gezorgd dat ze op een nieuwe manier naar de wereld keek. Kahlo heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten.